HOVERCRAFT DERKEN?

GENEL ÖZELLİKLER
  1.        İtiş pervaneleri
  2.        Kalkış hava girişi
  3.        Kalkış fanları
  4.        Esnek etek
Hovercraft, esnek bir malzemeden yapılan eteğinin içinde muhafaza ettiği basınçlı hava yastığı üzerinde seyahat eden bir araçtır. Zeminle hafif bir sürtünme dışında temasının olmaması,  araca asfalt, toprak, çimen, su, kar, buz, çamur gibi her türlü arazide aynı performansla ilerleme imkanı verir.
Hovercraftlar iki ya da tek motorlu olabilirler. İki motorlu modellerde genellikle ön tarafa yerleştirilen bir motor yerden yükselmek için gerekli olan havayı bir fan yardımıyla aracın altına yönlendirir. Bu motor çalıştırıldığında araç “hovering” durumuna geçer, yani yerden yükselip havada askıda kalır. Sportif amaçlı hovercraftlarda bu yükseklik 20 cm civarındadır. Büyük hovercraftlarda....... kadar çıkabilir.
Aracın arkasına yerleştirilen diğer motor, itişi sağlayacak olan fan ya da pervaneyi döndürür. Bu motor çalıştırıldığında, zeminle sürtünmesi minimum düzeyde olan araç ilerlemeye başlar.
Tek motorlu (integrated) hovercraftlarda ise kalkış ve itiş için aynı motor kullanılır.  Gaz verildiğinde araç yükselerek ilerlemeye başlar. Bu modellerde yüksek süratlerde aniden gaz kesmek, tabanla zeminin sert temasını sağlayacağından sakıncalı olabilir.
Hovercraftlar bir fren sistemine sahip değildir. Yavaşlamak ya da durmak için etekteki hava basıncını azaltmak ya da 180 derece dönerek gaz vermek gerekir.

KULLANIM ALANLARI
Sportif Amaçlı:  İngiltere ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkedeki hovercraft kulüpleri, festivaller ve yarışlar düzenlemektedir.
Arama/Kurtarma:   Özellikle sel baskınları gibi karşınıza her an sert zemin, su ya da çamur çıkabilecek arazilerde sorunsuz olarak ilerleyebilirler.



Keşif:    Hovercraftlar zeminden bağımsız hareket ettikleri için nehirlerde akıntının ters yönünde rahatça ilerleyerek başka hiçbir aracın gidemeyeceği coğrafyalara seyahat imkanı verirler.
Taşımacılık: İngiliz SR.N4 hovercraftı http://en.wikipedia.org/wiki/SR.N4 1968 – 2000 yılları arasında Manş denizinde görev yapmıştır. 40 metre uzunluğunda 193 ton ağırılığındaki araç, 254 yolcu ve 30 araç taşıma kapasitesine sahipti ve seyir sürati 111 km/saat, maksimum sürati ise  154 km/ saat idi.

Askeri:  1960’larda Amerikan ordusunun Vietnam nehirlerinde hareket kabiliyeti ve hızı nedeniyle devriye botu olarak kullandığı hovercraftlar, günümüzde İngiliz, Amerikan, Finlandiya, Yunanistan, Rusya ve Çin ordularında kullanılıyor. Dünyanın en büyük askeri hovercraftı Sovyet yapımı Zubr sınıfı hovercraft: http://en.wikipedia.org/wiki/Zubr_class_LCAC. Askeri hovercraftların hareket halindeki savaş gemilerine girip çıkabilmek, geleneksel çıkartma gemilerinin aksine yükünü boşaltmak için karada ilerleyebilmek ve bunu yaparken kara mayınlarından etkilenmemek gibi özellikleri var.